Şirket kuruluşunda ünvan sorgulaması kriterleri nelerdir?
İşletme konusu ile şirket türünü gösteren ibareler Türkçe olmak kaydıyla ticaret ünvanı serbestçe belirlenebilir. (Ticaret ünvanında yer alacak ibareler, tacirin kimliği, işletmesinin genişliği, önemi ve finansal durumu hakkında üçüncü kişilerde yanlış bir görüşün oluşmasına sebep olacak nitelikte ve gerçeğe aykırı olamaz.)

Ticaret ünvanında yer alan ibareler kamu düzenine, ulusal çıkarlara ve ahlaka aykırı olamaz, kültürel ve tarihi değerleri zedeleyecek şekilde belirlenemez. Bir ticaret ünvanına “Türk”, “Türkiye”, “Cumhuriyet” ve “Milli” kelimeleri yalın, sade ve eksiz olarak; Bakanlar Kurulu kararıyla konulabilir. Bu ibarelerin Türk Ticaret Kanunu’nun 41 ve 42. maddeleri uyarınca ticaret ünvanında kullanılması zorunlu olan gerçek kişinin ad veya soyadında yer alması halinde Bakanlar Kurulu kararı aranmaz.

Anonim ve limited şirketlerin ticaret ünvanında işletme konularından en az birinin yer alması zorunludur. İşletme konusunu gösteren ibarelerde kısaltma yapılamaz. Başlıca amacı başka işletmelere katılmaktan ibaret olacak şekilde kurulacak anonim şirketlerin ünvanında “holding” ibaresine yer verilmesi zorunludur. Ticaret ünvanında resmi olarak tanımlanmış yer adları kullanılabilir, ülke adlarının ünvanda kullanilabilmesi için ise o ülkenin yetkili makamlarından izin alınması gerekir. Kamu kurum ve kuruluşlarıyla ulusal ve uluslararası diğer kuruluşların adları ya da bunları tanımlayan kısaltılmış adları ticaret ünvanlarında ek olarak kullanılamaz. Ancak, bu kurum ve kuruluşların işlettiği işletmeler ile hissedarı oldukları şirketlerin ticaret ünvanlarında kendilerinin adları veya kısaltılmış adları kullanılabilir. Ticaret sicilinden silinen bir ticaret ünvanı, ünvanın silinmesine ilişkin ilanın Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’nde yayımlandığı tarihten itibaren beş yıl geçmedikçe başka bir tacir adına yeniden tescil edilemez.