Logo
En
Bursa Büyürse Türkiye Büyür
Bursa Üzüm Şırası Coğrafi İşaret Tescili Aldı

Bursa Üzüm Şırası Coğrafi İşaret Tescili Aldı

Bursa mutfak kültürünün önemli bir unsuru olan ve başta Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi olmak üzere birçok eserde söz edilen “Bursa Üzüm Şırası”, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın girişimleri neticesinde Türk Patent ve Marka Kurumunca tescillenerek coğrafi işaret belgesi aldı.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası, Bursa’da üretilen ve kentle özdeşleşmiş ürünleri korumak, gelecek nesillere aktarmak ve tanıtmak amacıyla çalışmalarına devam ediyor. İlk olarak Bursa’nın ünlü lezzetlerinden kestane şekerine coğrafi işaret tescili alan BTSO’nun üzüm şırası için Türk Patent ve Marka Kurumu’na yapmış olduğu başvuru da neticelendi. Yapılan inceleme sonucunda “Bursa Üzüm Şırası” coğrafi işaret alarak kentin tescilli lezzetleri arasına girdi.

5 LEZZET DAHA TESCİL BEKLİYOR

BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay, Türkiye’nin en önemli gastronomi kentleri arasında yer alan Bursa’nın lezzetlerini tescilleyerek koruma altına aldıklarını söyledi. Kestane şekerinin ardından üzüm şırası için de coğrafi işaret tescili aldıklarını belirten Başkan Burkay, “Halihazırda cevizli lokum, cantık, tahinli pide, Bursa döner kebabı ve süt helvası için yaptığımız başvurular da Türk Patent ve Marka Kurumu’nda inceleme aşamasında. Ayrıca kestane şekerinin AB tarafından tescil edilmesi için girişimlerimiz sürüyor. Bu ürünlerimizin tescil edilmesiyle ekonomik değerleri daha da artacak. Bursa’da coğrafi işaretli ürün sayısını artırmaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz.” dedi.

BURSA ÜZÜM ŞIRASI

“Bursa Üzüm Şırası”, tören ve kutlama yemeklerinde, iftar sofralarında ve özel günlerde sunulmaktadır. Özellikle Bursa’nın diğer ünlü lezzetleri Bursa döner kebabı ve pideli köftenin yanında tercih edilir. Birçok tarihçinin eserlerinde ve gezginlerin yazılarında Bursa Üzüm Şırası hakkında yazılar bulunmaktadır. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de Uluabat Gölü kenarında üzüm bağlarından ve kırmızı üzüm şırasından bahsedilir. Bursa Üzüm Şırası; çekirdekli siyah kuru üzüm, su ve isteğe bağlı olarak şeker kullanılarak üretilmektedir.


Fotoğraflar

| 03.09.2021 |

Haberler

BUTEKOM Tarafından Yürütülen BUTEXCOMP Projesi Tamamlandı
Genç Girişimciler Bursa Business School’da Buluştu
Bursa Textile Show Fuarı 40’a Yakın Ülkeden İş Profesyonelini Ağırladı
Kırgızistan İş Dünyası İşbirliği İçin Bursa’da
BTSO Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Burkay Litvanya Parlamentosunda Konuştu
“Güvenilir Gıda Tüketelim, Sağlıklı Beslenelim, İsrafı Önleyelim” Projesi Başladı
“Gelecekte Uzaya İmza Atacak Gençlerimizi Mutlaka GUHEM’e Bekliyorum”
BTSO TAM’da Akreditasyon Eğitimleri Başladı
Ev Tekstili Sektörü HOMETEX Fuarı’na Odaklandı
Yeni Nesil Araç Teknolojileri İçin BTSO’dan ‘Mükemmel’ Adım
Bursalı Tekstilciler Paris Seferinden Umutlu Döndü

Duyurular

Dolandırıcılık Hk.
NATO İhale Çağrısı hk.
Menşe, Telafi Edici Vergi, Pan Avrupa, Pan Avrupa Akdeniz Menşe Kümülasyonu Eğitimi
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle Dış Ticaret Müdürlüğü çalışma programı
Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü Soru Formu
Avrupa girişimciliği teşvik ödülleri 2024
Hızlı Erişim
  • Kayıtlı Üyeler
  • Üfe Tüfe Oranları
  • Ülke Raporları
  • Üye Borç Sorgulama ve Ödeme
  • Yayınlar
  • Etkinlik Takvimi
  • Sektörel Rapor
  • 2023 - 2024 Yılı Burs Sonuçları
    Aidat Borcu Ödeme ve Sorgulama
    Oda Sicil ve Üye İlişkileri Müdürlüğü Belge Talebi
    Medos
    BTSO Biz
    BTSO Küresel Fuar Acentesi
    BTSO Akademi
    BTSOMESYEB
    BUTGEM Eğitim Merkezi BTSO Mutfak Akademi
    Bilgi Güncelleme Formu
    Üye Memnuniyet Anketi
    Etkinlik Takvimi
    P.tesi
    Salı
    Çar.
    Per.
    Cuma
    C.tesi
    Paz.
    | Tüm Etkinlikler |
    BTSO Ekonomi
    Akredite Logo AB Bilgi Merkezi
    Avrupa İşletmeler Ağı Türkiye – AB İş Dünyası Diyaloğu Hibe Programı