Hurda Demir
HURDA DEMİR:
1- Hurda demirin dış kenarlarının uygun pres ve makas kullanılarak kesilmesi sırasında arta kalan parçaların şekil ve büyüklüğü çok değişik olacağı cihetle ortaya çıkıcak arayış hakkında her vakit geçerli bir rakam verilmesi mümkün değildir.Her parti hurdanın ayrı incelenmesi gerekir.
2- Kenarları uygun pres ve makas kullanılarak kesilen soğuk düzeltmesi sırasında silme ameliyesinde kayda değer bir fire söz konusu değildir.
3- Sıcak haddeleme suretiyle silme yapıldığında;
a) Hurda demirin üzerindeki oksit tabakası kalınlığına bağlı olarak değişmek üzere %10 civarında tufal firesi ortaya çıkar.
b) Standart boyda ( 6 mt ) imalata teşebbüs edildiğinde %15-20 civarında ıskarta çıkabilir.Bu artık demirler esas demir fiyatının 1/3 üne satılabilir ve izabede değerlendirelebilir.
4- Saç levhalarının depoya alınışı ile satışı sırasında normal şartlar altında ortaya bir fire çıkmaz. Sadece tartı farkı olabilir. İnşaat demiri, kalın saç, profil, mil gibi hurda demirler imalatta kullanılmadan satılırsa %1 ila % 2 nisbetinde fire ve zaiyat verir. İmalatta kulanılırsa bunun tesbiti imkansızdır. Çünkü %5 fire ve zayiat verdiği gibi imalatın şekile göre %24 hatta %40 dahi fire ve zayiat olabilir.İmalattan artan fire halindeki hurda demirler hurda bedelinden %30 eksiğine değerlendirilir.

HURDA PİK: %3-%5,
HURDA BORU: %1,
HURDA PVC: %3-%5,
HURDA PİRİNÇ: %2,
HURDA KABLO: Kablonun durumuna göre %35-%65,
HURDA BAKIR: %2,
HURDA OTOMOBİL KABLOSU: %60,
ALİMÜNYUMKÜLÇE/KÜRE: %3-%6,
HURDA KAĞIT: %5
HURDA NAYLON: %10
HURDA AHŞAP: Geri dönüşümü sırasında %30
Civarlarında fire vermektedirler.
Terminal Atığı ile ilgili fire oranının belirlenebilmesi için; "Terminal Atığı" nın ayrıntıları ile belirtilmesi gerekmektedir.